Toimintamme toistaiseksi normaalia

Ilmoitamme mikäli tilanne muuttuu koronapandemian vuoksi.

Toivomme kuitenkin että asiakkaamme noudattaisivat seuraavia varotoimia käynnin yhteydessä!

– Ethän tule paikalle sairaana tai flunssaisena!
– Pyritään pitämään odotusaulassa vietettävä aika minimissään eli ethän tule huomattavasti etuajassa
– Emme kättele toistaiseksi
– Käsidesiä on odotusaulassa saatavilla (kuten aina muutoinkin!) ja lisäksi käsien pesu on suositeltavaa toimenpidehuoneiden lavuaareissa
– Yskiessäsi/aivastaessasi suojaahan suun joko hihalla tai nenäliinalla

Olemme riisuneet odotusaulan ylimääräisistä tavaroista, jotta pintojen puhdistus on helpompaa.

Mikäli sairastut niin teethän peruutuksen mahdollisimman pian, joko puhelimitse 020 7320020 tai sähköpostilla vakkavet@vakkavet.fi. Mikäli olet sairaana, mutta lemmikkisi tarvitsee kiireellistä hoitoa niin ole yhteydessä puhelimitse!

Kissan perusterveydenhuoltoa – eläinlääkärin näkökulmasta

Photo by Tatiana u0410zatskaya on Pexels.com

Kissan perusterveydenhuoltoa – eläinlääkärin näkökulmasta

Kissanpennun alkutaipaleelle kuuluvat rokotukset, mikrosirun asennus ja erityisesti ulkoilevilla kissoilla kastraatio tai sterilaatio.

Kissan perusrokotuksiin kuuluvat kissarutto ja kissaflunssarokotteet sekä raivotautirokote ulkoileville, näyttelyissä käyville tai matkusteleville kissoille. Kissanpentu tulisi rokottaa ensimmäisen kerran 12 viikon iässä ja rokote tehostaa 16 viikon iässä. Viimeinen penturokote annetaan kun kissa on täyttänyt vuoden.

Rokotesuojan ylläpitoon valmisteesta ja kissan tautiriskistä riippuen annetaan rokotuksia 1-3 vuoden välein. Rokotekäyntiä kannattaa pitää myös terveystarkastuskäyntinä, sillä omaa kissaa kun katsoo päivittäin niin ei välttämättä huomaa piilevien sairauksien merkkejä. Myös hampaiden tilaa pystytään edes hieman arvioimaan rokotuskäynneillä ja tarvittessa suosittelemaan nukutuksessa tehtävää hammastarkastusta.

Mikrosiru voidaan asentaa kissanpennulle jo rokotuskäyntien yhteydessä, mutta viimeistään se kannattaa asentaa kastraatio/sterilaation yhteydessä. Mikrosiru on nahanalle laitettava pieni kappale, jonka sisältämän numerosarjan voi erillisella lukijalla lukea. Yleisin paikka mikrosirulle on niskassa lapojen välissä, joskus mikrosiru voi vaeltaa tästä kohdasta jonkin verran eteen- tai taaksepäin. Mikrosirunnumeron voi rekisteröidä maksutta Kanta.pet-palveluun tai kertamaksua vastaan Turvasiru.fi-palveluun, jolloin omistajan yhteystiedot ovat yhdistettävissä mikrosirunnumerosarjaan.

Kastraatio ja sterilaatio eli poika- ja tyttökissan leikkaaminen lisääntymisen estämiseksi on Suomessa melko tavallinen toimenpide jo nuorelle kissalle. Mikäli kissaa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen tai erityisesti jos kissa on tarkoitus päästää ulkoilemaan niin leikkaus on erittäin suositeltava. Leikkaus voidaan suorittaa kun kissa on kuuden kuukauden ikäinen tai painoa on vähintään 2 kiloa, riippuen kumpi tulee ensin täyteen.

Mitä vastaan rokotetaan?

Kissarutto eli kissan panleukopenia on kissan kannalta vaarallisin perusrokotuksilla estettävissä oleva virustauti. Kissarutto aiheuttaa voimakasta oksentelua ja ripulointia eikä siihen ole varsinaista hoitoa vaan kissaruttoon sairastunutta kissaa hoidetaan tukihoidolla. Noin puolet kissaruttoon sairastuneista kuolee tautiin. Kissaruttovirus on sitkeä ja omistaja voi tuoda sen mukanaan kengissä sisälle.

Kissaflunssat ovat tyypillisesti calici- tai herpesviruksen aiheuttamia, mutta myös muita aiheuttajia on. Kissaflunssa on hengitystieoireita aiheuttava tauti, joka aiheuttaa vakavimmat oireet tyypillisesti pennuilla, vanhoilla tai sairailla yksilöillä. Nämä virukset tarttuvat pääasiallisesti suorassa kosketuksessa kissasta toiseen tai yhteisen tavaran välityksellä. Oireeton perusterveeltä vaikuttava aikuinen kissa saattaa siis tartuttaa ”vahingossa” toisen kissan.

Rabies eli raivotautirokote on pakollinen matkustaville ja näyttelyissä käyville kissoille ja erittäin suositeltava ulkoileville kissoille. Suomessa raivotautia ei ole tavattu vuoden 2007 jälkeen, mutta teoriassa riski saada raivotauti villieläimen puremasta on mahdollinen.

Suomessa on mahdollista rokottaa kissa myös FeLViä (leukemia) ja klamydiaa vastaan, mutta näitä rokotuksia käytetään huomattavasti harvemmin.

Tietoisku blogissa: Lemmikin ylipaino ja laihdutus

Ylipaino ja laihdutus

Lemmikin paino yleensä nousee hiljalleen, eikä omistaja ehkä havaitse lemmikkinsä painon nousseen ennen kuin esimerkiksi rokotuskäynnin yhteydessä. Lemmikin painoa olisi kuitenkin hyvä seurata myös kotioloissa ja lemmikkiään voi tulla punnitsemaan eläinlääkärin vastaanotolle myös ohikulkiessaan. Erityisesti kastraation tai sterilaation jälkeen eläimen hormonitoiminta muuttuu ja yleensä ruokahalu lisääntyy. Laihduttamisen helpoin muoto on ennaltaehkäistä ylipainon syntyminen juuri säännöllisillä esim. kuukausittaisilla punnituksilla. Mikäli ylipainoa on kuitenkin jo kertynyt niin poikkeuksetta on lemmikille hyödyllistä saada paino takaisin normaalipainoon.

Koirien kuntoluokkaa on helpointa seurata kylkiluiden alueelta, kylkiluiden pitää olla tunnettavissa ilman voimakasta painamista, kun liikuttaa sormiaan edestakaisin kyljen alueella. Mikäli koiralla on ylipainoa niin kylkiluiden ja ihon välissä on kerros rasvaa, jolloin kylkiluiden tunnusteleminen on vaikeampaa. Kissalla usein liika rasva kertyy takajalkojen etupuolella olevaan vatsapussiin, jolloin näyttää että takavatsa on normaalia alempana. Myös kissoilla kannattaa kokeilla kylkiluiden tunnustelua, mutta tämän lisäksi huomioida ”takareppu”.

Lemmikin laihduttaminen kannattaa aloittaa koko perheen yhteisellä palaverilla, sillä ei auta jos perheen jäsenet eivät ole kaikki mukana projektissa. Sovitaan kuka antaa ruokaa ja milloin, mikäli ei ole käytössä desimittaa tai muuta melko tarkkaa mittaa niin kannattaa sellainen ottaa käyttöön. Tämän lisäksi sovitaan yhteiset säännöt herkkujen antamisesta, milloin niitä saa antaa ja miten tiedetään ettei koira ole saanut saman päivän aikana kaikilta perheenjäseniltä oman herkkuannoksen.

Yleensä lemmikit ovat todella taitavia kerjäämisessä, viimeistään silloin kuin laihdutus on aloitettu. On helppoa antaa salaisesti yksi juustosiivu samalla kuin tekee itselleen voileipää, mutta yhden juustosiivun kalorimäärä on koiralle (tai puhumattakaan kissasta) valtavasti suhteessa suurempi osa päivän kaloreista kuin ihmiselle. Esim. 80 kg ihminen verrattuna 8 kg lemmikki – lemmikki on vain 10% ihmisen koosta. Yksi juustosiivu on siis sama kuin ihminen söisi kymmenen juustosiivua. Jos täysin kieltäytyvälle linjalle ei ahkerasti kerjäävän lemmikin kanssa pysty niin mitä jos tiputtaisitkin juuston tai kinkun sijasta palan kurkkua? Tai antaisit palan (huom, ei koko!) suolatonta riisikakkua? Toki ideaalitilanteessa herkut jätetään minimiin, mutta olen huomannut että monesti saadaan parempia tuloksia kun ei olla liian ehdottomia omistajalle 😉

Laihdutuksen ensimmäinen tavoite on että paino ei enää nouse. Tätä seurataan viikko punnituksilla, esim. joka maanantai aamulenkin jälkeen mitataan lemmikin paino. Kun painon nousu on saatu pysähtymään, voidaan asettaa seuraava tavoite – paino laskee. Painon laskemisvauhti riippuu paljon lemmikin koosta ja ylipainon määrästä, mikäli haluat apua painotavoitteet laskemisessa niin ole yhteydessä eläinlääkäriisi.

Myös varsinaisen ruoka-annoksen määrä kannattaa tarkastaa ja mikäli lemmikillä on ollut ruoka vapaasti saataville niin ensin määrittää paljonko lemmikki vuorokauden aikana itsenäisesti ruokaa syö. Esim. kissoilla monesti ruoka on jatkuvasti tarjolla sillä kissalle on luontaista käydä syömässä pieniä aterioita tiuhaan. Aamulla voi kissalle ottaa koko vuorokauden ruuan erillisen kulhoon ja lisäillä ruokaa aina vähän kerrallaan varsinaiseen ruoka-astiaan, jolloin astia on todennäköisesti hetkittäin tyhjänä, mutta ei koskaan pitkää aikaa kerrallaan.

Laihduttamisen tueksi on eri ruokamerkeillä laihduttamiseen tarkoitettuja ruokavalioita, jotka sisältävät normaalia enemmän kuitua ja siten antavat lemmikille täyden tunteen pienemmästä annoksesta ja kuitenkin imeytyvää energiaa on suhteessa vähemmän. Kysy tuotteista lisää eläinlääkäriltäsi.

Lemmikin laihduttaminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa. Pienikin painon tiputus vähentää huomattavasti erilaisten sairauksien riskiä!