Tietoisku blogissa: Koiran ripulointi ja oksentelu

Koiran ripulointi ja oksentelu

Oksentelu ja ripulointi ovat yksi yleisimmistä äkillistä eläinlääkärin konsultaatiota tarvitsevaa vaivaa. Oksentelu ja ripulointi voi aiheutua monesta eri syystä, useimmiten oireilu kestää muutaman päivän ajan ja rajoittuu itsestään tai kotona annettavalla tukihoidolla. Tavallisimpia vatsavaivojen aiheuttajia ovat muutokset ruokavaliossa/sopimattoman ruuan syönti, infektiot (bakteerit, virukset) tai elinperäiset aiheuttajat (haiman ongelmat, maksasairaudet). Voimakasta oksentelua voi ilmaantua myös ns. mekaanisissa ruuansulatuskanavan ongelmissa kuten vierasesineen aiheuttajan suolitukoksen ja vatsalaukun kiertymän yhteydessä.

Hoidon kiireellisyyden arvioinnissa tärkeintä on seurata koiran yleisvointia. Mikäli koira on käyttäytymiseltään lähes normaali oksentelusta ja ripuloinnista huolimatta, voi tilannetta seurata kotona ja käyttää apteekista saatavia tukihoitovalmisteita. Mikäli koira on kuitenkin kivulias, vaisu, limakalvot nahkeat tai ei ulosta niin on syytä kääntyä jo aiemmin eläinlääkärin puoleen tilanteen vakavuuden arvioimiseksi. Tietyillä koiraroduilla (mm. tanskandoggi) on suurempi alttius vatsalaukunkiertymään, jolloin koiran vatsaontelo alkaa nopeasti laajeta ja koira on erittäin kivulias sekä oksentaa voimakkaasti, tälläinen tila on hengenvaarallinen ja vaatii nopeasti eläinlääkärille hakeutumista. Veren mukana olo oksennuksessa tai ripulissa on myös merkki että on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Myös ”normaali” oksentelu ja ripulointi voivat saada erityisesti nuoren tai vanhan potilaan heikkokuntoiseksi, sillä sekä ripulin ja oksennuksen mukana menetetään suuria määriä nestettä. Tällöin on myös syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin, jotta nesteytyksen tarve voidaan arvioida.

Kotihoito

Ripuloinnin ja oksentelun kotihoidossa tärkeintä on huolehtia että nestetasapaino pysyy kunnossa. Koiran normaali nesteentarve päivässä on 0,5-1 dl/kg ja tämän lisäksi nestettä menetetään lisää jokaisen ripuloinnin tai oksennuksen mukana. Kyseessä on siis melko suuri määrä nestettä jonka sairastava koira tarvitsee!

Lisäksi on hyvä huolehtia elektrolyyttitasapainosta esim. Canicur tai Enteromicro ovat valmisteita joita kannattaa ripuloivalle koiralle antaa elektrolyyttitasapainon säilyttämiseksi. Ulostetta kiinteyttäviä valmisteita ovat esim. Attapekt, Inupekt tai Dia-Tab. Suosittelen valitsemaan yhden tuotteen molemmista ryhmistä.

Ruuaksi vatsaoireiselle kannattaa käyttää helposti sulavaa ruokaa kuten keitettyä kanaa (esim. maustamattomat kanasuikaleet), keitettyä riisiä, tonnikalaa, raejuustoa tai vastaavaa. Mikäli haluaa käyttää koiran omia ruokia niin esim. nappulat olisi hyvä liottaa aivan pehmeiksi. Raakaa lihaa ei suositella annettavaksi vatsaoireiselle. On myös teollisia ruokia, jotka ovat helposti sulavia kuten Hill’sin I/D tai Royal Caninin Gastrointestinal, näitä ruokia saat eläinlääkäriltäsi. Annokset kannattaa aluksi pitää pieninä ja tarjota ruokaa useita kertoja päivässä.

Oksentelevan koiran ruokinnassa kannattaa pitää hieman paastoa, mutta pitkiä paastoja ei nykyään enää suositella. Mikäli koira oksentaa kaikki ruuat tai alkaa oksentaa myös veden, on syytä käydä eläinlääkärissä.

Aina voit soittaa ja kysyä mielipidettä tilanteeseen eläinlääkäriltäsi!